11.6 C
Gaziantep
22 Kasım 2024, Cuma
AnasayfaGenelSEO Nedir?

SEO Nedir?

- Reklam -

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO), Web sitelerinin arama motorlarında daha iyi performans göstermesi için yapılan çalışmaların tümüne verilen isimdir.

SEO aynı zamanda Arama Motoru Optimizasyonu’nun İngilizce karşılığı olan Search Engine Optimization (SEO) kelimelerinin kısaltılmış biçimidir.

Web sitenizin arama motoru sonuç sayfasında (SERP) daha iyi sıralamalar elde etmesi için sürekli geliştirmeler yapma sürecidir. SEO sayesinde web sitenizin performansını artırabilir daha fazla ziyaretçiye ulaşabilirsiniz.Bu içerik sayesinde SEO Nedir? sorusunun cevabını ve Arama Motoru Optimizasyonunun nasıl yapıldığıyla alakalı bilgileri öğreneceksiniz. Ayrıca içerik sonrasında aklınıza takılan tüm sık sorulan SEO sorularına hızlı cevaplar alabileceksiniz. İçeriğin uzun olması sizi korkutmasın, okurken keyif alacaksınız.

SEO Açılımı Nedir?

SEO’nun açılımı: Search Engine Optimization. İngilizce kelimelerin kısaltılması olan SEO’nun Türkçe karşılığı ise Arama Motoru Optimizasyonu’dur. SEO’nun kısa ve net olarak tanımını yapmak gerekirse, web sitelerinin Google arama motorunda yükselmesi, doğal olarak trafik artışı sağlaması için yapılan çalışmalardır.

Bölümler

  1. SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) Nedir?
  2. Arama Motorları Nasıl Çalışır?
  3. Anahtar Kelimeler SEO İçin Neden Önemlidir?
  4. İç Optimizasyon Nedir?
  5. SEO Performansını Nasıl Ölçebilirim?
  6. SEO ile İşimi Nasıl Geliştirebilirim?
  7. Sonuç

SEO Ne Demek?

SEO, web sitesi trafiğini artırmak için kullanabileceğiniz çeşitli teknikler ve stratejiler içerir. Arama motorlarından gelen trafik, organik olarak da bilinmektedir. Ziyaretçiler, sunduğunuz şeyleri aktif olarak aramakta ve daha sık dönüşüm yapma eğilimindedir.

SEO Ne demek?

Rakiplerinizden üstün olmak zorlu bir iş olabilir fakat arama motoru optimizasyonunun başladığı yer aslında tam olarak da burasıdır. Google ve diğer arama motorlarının içeriğinizi okuması ve anlaması (web sitesini optimize etmek) için mücadele ederseniz, arama sonuç sayfalarında daha üst konumlarda yer alabilirsiniz. Web sitenizi öne çıkması için, nasıl optimize edileceğini öğrenmek için önce arama motorlarının nasıl çalıştığını bilmeniz gerekmektedir. Ben bu olayı hep bir oyuna benzetmişimdir. Bu oyunun kuralları var ve bu kuralları Google belirliyor. Bizler yani web sitesi sahipleri bu kuralları bilir ve oyunu kurallarına göre oynarsak başarısız olma ihtimalimiz çok düşük olur. Şimdi oyunu kurallarına göre oynamaya hazır mısınız?

Arama Motorları Nasıl Çalışır?

SERP’deki sonuçları belirleyen bir çok faktör var, ancak en önemlileri arasında alaka düzeyi, yetki ve kişiselleştirme bulunuyor. Bu sinyalleri anlamanız ve sitenizi bunlara göre optimize etmeniz web sitenize fayda sağlayacaktır. Google ve diğer arama motorları kullanıcılarına yalnızca en alakalı ve yetkin sonuçları sunmak istediği için bu faktörleri dikkate almak şart. Google kaliteli bir arama motorudur. Bugünlere, kullanıcılarına kaliteli bir deneyim yaşattığı için gelmiştir. Bu kaliteli deneyimi hangi web sitesiyle yaşatırsa o web sitesini her zaman için ödüllendirir. Yani bizler Google’a kaliteli bir deneyim yaşatma konusunda yardımcı olursak bunun ödülü kısa sürede alırız. Bu nedir? Kaliteli içerik üretmek, web sitemizi kurallara göre optimize etmek, arama motorları için değil ziyaretçiler için çalışmak. Ayrıca, bazı durumlarda kişiselleştirme de nihai sonuca etki edebilmektedir. Kişiselleştirme için örnek vermek gerekecekse: konum bilgisi, kullanıcının arama geçmişi, kullanmış olduğu cihaz veya sosyal bağlantılar olabilir.

Arama motorları özellikle de Google, her yıl algoritmala değişiklikleri gerçekleştirmektedir. Amaç araştırma yapan ziyaretçilerine daha alakalı sonuçlar sağlayabilmektir. Yukarıda da bahsetmiştim: Daha kaliteli bir deneyim yaşatmak için her türlü iyileştirmeyi ve değişikliği yaparlar. Bazı değişiklikler büyüktür ve çok sayıda siteyi etkilemektedir. Bazıları ise küçüktür ve sonuç sayfasında yer alan konumlarınızda herhangi bir değişikliği neredeyse anlayamazsınız.

Geçen yıl birkaç önemli Google güncelleştirmesi yapıldı. Bu güncellemelere MOZ ve benzeri web sitelerinden ulaşabilirsiniz. En kısa süre de algoritmalarla alakalı detaylı bir içerik paylaşacağım. Unutmamamız gereken bir şey var: arama motorları her zaman aradığınız bilgilere en uygun bağlantıları vermek için çalışırlar.

Anahtar Kelimeler SEO İçin Neden Önemlidir?

Anahtar kelimeler, SEO stratejiniz için olmazsa olmazdır. Bu yüzden, analitik bir yaklaşım kullanmalısınız. Öncelikle, potansiyel ziyaretçinizi düşünün. Ne tür bir arama yapıyor, ne istiyor? Sayfanızı yüzlerce farklı terim için optimize edemezsiniz. İşte bu yüzden çok spesifik sorguları tercih etmeli ve neyi optimize ettiğimize karar vermemiz gerekmektedir. Akılda tutulması gereken 3 önemli şey var: sıklık, rekabet ve alaka.

SEO’nun önemi

Anahtar kelime araştırma süreci, AKH, (Anahtar Kelime Hacimi), frekans (insanların bir şeyler aradığı sıklık) ile rekabet arasındaki ilişkidir (piyasanın ne kadar rekabetçi olduğu). AKH, anahtar kelimeler arasında en büyük potansiyelin hangisinde olduğunu ve sitenize daha fazla hedefli trafik çekmek için hangisinin daha fazla katkı sağlayacağını bulmak konusunda yardımcı olur.

AKH araştırması yaparken yaparken çoğumuz hedefleyeceği anahtar kelimeyi aramaz. Amaç hazırladığımız içerikleri tanımlayan önemli anahtar kelimelere yer vermektir. Bu bizlere arama motorlarında daha görünür kılacak, hedeflenen anahtar kelimemize daha çok katkı sağlayacaktır.

Şimdi Uygulamalı Örneğimizi İnceleyelim:

Bir cep telefonu satışı yapan e-ticaret sitesine sahip olduğunuzu varsayalım;

Örnek 1: Kullanıcı “iphone” araması yapıyor.

Bu kelime de arama sonuç sayfalarında iyi bir konumda yer almak isteyebilirsiniz. Bu gerçekten çok aranan aynı zamanda da rekabet oranı çok yüksek bir anahtar kelimedir. Ayrıca, potansiyel kullanıcınınızın yeni bir telefon satın almak istemediğini, sadece bazı bilgilere ulaşmak ve resimleri incelemek için arama yaptığını dikkate alacak olursak, burada sizin sayfalarınızın bununla pek alakalı olmadığını zaten bu aramanın da bir dönüşüme uğramayacağını tespit etmiş oluruz.

Örnek 2:  Kullanıcı, “iPhone 7 Plus 128GB Siyah” araması yapıyor.

Şimdi, bu uzun kuyruklu ve “iphone” gibi sık sık aranan bir anahtar kelime değil. Ancak bu arama sizin sitenizle son derece alakalı ve rekabet oranı yüksek olmaya ayrıca dönüşümle sonuçlanması çok yüksek ihtimalli bir kelime. Bu kelime de, muhtemelen daha kısa süre de daha iyi konumlar da yer alabilirsiniz.

Anahtar kelime araştırması SEO sürecinin en önemli bölümlerinden biridir. Her şey dönüşümler veya gelen trafikle ne yapmak istediğinizle ilgilidir. Daha çok trafik mi yoksa daha çok dönüşüm getirecek trafik mi? Dönüşüm optimizasyonu çok daha farklı bir konudur. Bunu ilerleyen zamanlar da ele alacağım ve bununla alakalı bir içerik yayınlayacağım.

İç Optimizasyon Nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, iç optimizasyon, web sitesinde yapılan değişikliklerle ilgili olan optimizasyon türüdür. İçeriğinizin kullanıcılara nasıl gösterildiğini bilmek önemlidir. SERP’de bir başlık, bir açıklama ve bir web sitesi URL’si vardır ve web sitenizi optimize etmeye başladığınızda bunlar ilk iyileştirmeniz gereken alanlardır.

Web sitenizdeki her sayfa için benzersiz, açıklayıcı bir başlık ve açıklama girmelisiniz. Ayrıca net ve sezgisel bir URL yapısına sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.

Her yönü ele alamayacağım ancak aşağıda bazı yüksek öncelik faktörleri sıralama ihtiyacı duydum:

  • Web sitenizin bulunduğu sektörle alakalı taze, harika içerikler sağlamalısınız.
  • Her sayfa için benzersiz başlık ve açıklama etiketi kullanmalısınız.
  • Hedeflenen çapa metni ile iç bağlantı kurabilirsiniz fakat burada aşırıya kaçmayınız.
  • Başlık etiketlerini (H1-H6) uygun şekilde kullandığınızdan emin olunuz.
  • Görsel optimizasyonu, görsel URL kullanımı ve ALT etiket kullanımlarına özen gösteriniz.
  • Mobil dostu bir web sitenizin olup olmadığına emin olunuz.
  • Web sitenizin hızlı açılmasına odaklanmalısınız.

Bazı tasarım, teknik ve kalite ipuçlarını da kontrol edebilirsiniz. Bütün bunlar sıralamanızı iyileştirmenize ve çok daha fazlasına yardımcı olabilir.

SEO Performansımı Nasıl Ölçebilirim?

Sitenizin SEO açısından nasıl bir performans gösterdiğini öğrenmek için Google Analytics’ten çekebileceğiniz bir çok farklı veri bulunmaktadır. SEO çalışmalarınızın performansını ölçtüğünüzde, doğru yönde gidip gideceğinizi anlamanıza yardımcı olabilecek metrikler aşağıdaki gibidir:

Kanal Gruplaması – Organik trafiğiniz ücretli arama, yönlendirme trafiği, sosyal medya veya e-posta pazarlaması gibi diğer kanallarla karşılaştırıldığında nasıl bir performans sergiliyor?
Ortalama Konum – SERP’de belirli bir sorguya karşılık web sitenizin ortalama sıralaması nedir?
Tıklama Oranı – Web siteniz SERP’de belirli bir sorguda almış olduğu gösterim ve ilgili sorgunun almış olduğu TO’su (tıklama sayısının toplam gösterim sayısına bölünmesi) nedir?
Dönüşümler – Diğer kanallara kıyasla kaç tane dönüşüm var? Dönüşüm oranı nedir?
Davranış – Organik ziyaretçilerin hemen çıkma oranı nedir? Ziyaret başına sayfa gezine oranı ve sitede ortalama bulunma süresi nedir?

SEO ile İşimi Nasıl Geliştirebilirim?

Arama Motoru Pazarlamacılığı (SEM), yatırım getirisi (ROI) açısından optimizasyona değer yüksek performanslı anahtar kelimeleri bulmanıza yardımcı olabilir. Organik trafiğinizin artış göstermesini beklemek yerine, bir AdWords kampanyası başlatabilir ve bu sayede kullanmış olduğunuz anahtar kelimeler arasında büyük potansiyele sahip kelimeleri tespit edebilirsiniz. Adwords sayesin de dönüşüm getiren kelimeleri de tespit edip bu kelimelere odaklanabilirsiniz. Zaman kaybetmeden hem trafiğinizi hem de organik trafik aracılığıyla gelen ziyaretçiler üzerinden gelirinizi artırabilirsiniz. Ancak, hedeflediğiniz anahtar sözcüklerini bulup SEO çalışmalarına başlayıp kesinlikle bu kelimeler de Adwords bütçesini kısmayınız ve bu kelimeleri hedeflemeyi bırakmayınız. Bu iki kanalı birlikte kullanmak çok daha iyi olacaktır. İyi SEO, kalite puanını artırır ve AdWords kampanyalarına yardımcı olur. Bu durum, tıklama başına ve kampanyanın genel maliyetlerini düşürecek aynı zamanda da başarı şansınızı artıracaktır.

Sonuç

SEO ‘uygula ve bırak’ türü iş değildir. Ziyaretçilerinize düzenli olarak taze, eşsiz bir içerik sağlamanız gerekir. Sonuçları etkileyebilecek çok faktör bulunmaktadır. Bu faktörler sürekli değişmektedir.

Siz değerli ziyaretçilerime arama motoru optimizasyonu (SEO) süreciyle alakalı önemli bir bilgi aktarmak istiyorum. İçeriğimin en başında da belirtmiştim ama tekrar belirtmekte fayda var: Bu bir oyun. Bu oyunun kuralları var ve kuralları Google arama motoru belirliyor. Oyunu kuralına göre oynarsanız ödüllendirilirsiniz. Bu ödüllendirme uzun süreli olur. Ayrıca SEO’da kısa sürede sonuç beklemek en büyük hatalardan birisidir. Sabırlı olun ve çalışın.

- Reklam -

1 Yorum

  1. […] SEO’da H1, H2, H3  taglarının doğru kullanımı, içerik oluştururken en önemli işlemdir. Tag kullanımları her ne kadar önemli olursa olsun, tag kullanımlarını sayfada kullanım sayısı ile değerlendirmek yanlış olur. Tabiki H1 tagı için sayfada 1 den fazla olmaması önerilse de, schema.org dökümanlarından faydalanarak, aynı sayfa içerisinde birden fazla h1 tagını seo uyumunu bozmadan kullanabilirsiniz. […]

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON YAZILAR

- Reklam -