11.6 C
Gaziantep
22 Ocak 2025, Çarşamba
AnasayfaGenelRaid Nedir? Raid 0 - Raid 1 - Raid 5 - Raid...

Raid Nedir? Raid 0 – Raid 1 – Raid 5 – Raid 10 Kavramları Nelerdir?

- Reklam -

Raid kavramını yazılımsal ve donanımsal olarak iki parçada incelemek mümkün. Donanımsal Raid için bir Raid kartı lazımken yazılımsal Raid ayrıca bir donanıma ihtiyaç duymaz ve Windows işletim sistemi içerisinde çalışır. Bilgisayarlarda veri depolamak denince akla ilk olarak harddiskler geliyor ve bu harddiskler birden çok sebepten ötürü bozulabiliyor. Manyetik ortam, elektriksel sorunlar, sert bir zemine düşürme, çarpma ya da suyla temas olmak üzere birçok şekilde açıklanabilir. Raid işte tam bu noktada bu sebeplerden ötürü bozulan harddisklerde yer alan dosyaların kaybolmasını önlemek için ya da olası kaybı en aza indirmek amacıyla ortaya çıkan bir sistem.

Bilmek lazım ki Raid sistemi için en az 2 disk gerekiyor. Sistem içerisinde yer alan diskler ihtiyaca göre farklılık gösterebiliyor. Mevcut durumda 13 tane Raid çeşidi olsa da bunlardan en çok Raid türleri disk sayınıza ve ihtiyacınıza göre değişiklik göstermektedir. Her ne kadar 13 adet Raid türü yapılabiliyor olsa da raid 0, 1, 0+1, 5 ve 10 bunlardan en sık kullanılanı olarak ortaya çıkıyor.

Raid 0

Raid 0 en az 2 diske kurgulanabilen ve sunucunun performansını geliştirmesi için tercih edilip Disk bölüştürme olarak da bilinen bir sistem. Bu nedenle de bilgisayarın birden fazla diskle çalıştığı ve bu nedenle performansının arttığı anlamına geldiği sonucuna varılabilir. Bu yüzden bu sistem içerisinde yer alan Raid kartındaki tüm verileri disk sayısına göre bölerek eş zamanda hepsinin yazımını sağlıyor. Bu noktadaki en önemli ayrıntı bu sistemin sadece ve sadece daha fazla performans için geçerli olduğu. Disklerden herhangi biri çalışmadığında bütün verilerin kaybıyla karşı karşıya kalınıyor. Bu yönüyle de Raid 0 hata toleransının olmadığı bir sistem olarak hafızalara yerleştirilebilir.

Raid 1

Disk ikizleme olarak bilinen Raid 1 sayesinde veriler bir sorun olmadan bir diskten bir diğer diske durmadan kopyalanarak replikayı veya ikiz yapıyı elde etmiş oluyor. Raid 0 durumunda olduğu gibi bir disk bozulursa bütün verilerin kaybı söz konusu değil. Disklerden birinin bozulması durumunda diğer disk çalışmaya devam ediyor ve bu yüzden hata payı olan bir disk olarak bilinen Raid 1 aynı zamanda düşük bir maliyete sahip. Raid 1 sisteminin olumsuz olarak sayılabilecek yönü ise performans düşüklüğü göstermesi. Bu yönüyle de Raid 0 ile zıt özelliklere sahip oldukları söylenebilir. Bu donanım uygulanması için de en az 2 disk gerekirken iki tane olmak üzere 1 TB’lik  sürücüye sahip olan sunucu Raid 1 ile kullanılıyorsa toplam depolama alanı 2 TB değil 1 TB olacak yani disk kapasitesi ikiye bölüneceğinin bilinmesi lazım.

Raid 5

Günümüzde kullanılan en yaygın sistem olan Raid 5 en az 3 disk ile oluşturulabiliyor. Disk kapasitesi toplam kapasitenin 1/3 oranında azalmasıyla depolama yapıyor bu yüzden. Aynı anda yapılan yazma işlemi daha iyi bir performans gösteriyor. Eğer bu disklerden birinde sorun çıkarsa ya da arıza durumu oluşursa eşlik bloğu vasıtasıyla aynı veri otomatik bir şekilde yeniden meydana getiriliyor. Bozulan, zarar gören sürücü değiştirilene kadar bir diskle dahi olsa sistem temel işlevlerini yerine getirmeye devam ediyor. Buna rağmen birçok yazma işlemi gerçekleştirildiği için veri tabanının bağlı olduğu sunucuda yer alan Raid 5’te belirgin bir gecikme gözlemlenebilir.

Raid 10

Bu sistem en az 4 disk yardımıyla ve bu düzlemde çifter çifter artacak şekilde bir mekanizma olarak kurulabilir. Maliyetinin yüksekliğinden ötürü ev ortamında kullanımı pek akılcı durmasa da verilerin güvenliği için ve performans artışı isteyen kullanıcıların tercih edebileceği bir sistem olarak ortaya çıkmış bulunuyor. Raid 10 tek bir diske kıyasla 4 kat daha hızlı veri okuma özelliğine sahipken, 2 kat da yazma özelliğine sahip. Bunun sebebi disklerin 2 tanesinin Raid 0 için kullanılması. Bu ortaya çıkan mekanizmanın da ayna kopyasının da 2 diske yani Raid 1’e alınması olarak açıklanabilir. Kısacası bu sistem birden çok yazma işlemi gerçekleştirmek isteyenler için tercih edilen bir sistem. Unutulmamalı ki RAID 10 bir donanım ya da yazılım gibi kullanılırsa Raid 10’un performans avantajlarını kaybederek sıradan bir halalması kaçınılmaz oluyor.

Sorularınız için lütfen yorum göndermeyi unutmayın.

- Reklam -

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

SON YAZILAR

- Reklam -