Lviv gezi rehberi ile yine karşınızdayız. Bir arkadaşınızın Ukrayna’ya gittiğini duyunca hepinizin aklına gelen şey bizim ön yargılarımızdır. Geçtiğimiz senelerde televizyon ve sosyal medya haberlerinde Lviv ‘in nüfusunun %85’i kadınlardan oluşuyor diye haberler çıkınca Lviv ‘e giden kişi sayısında patlama olmuştu. Belki bu yüzdendir bizim de ön yargılarımız. Bu ön yargıları bir kenara bırakıp bu Ukrayna nasıl bir ülkeymiş, vize istiyor muymuş, kimlikle gidiliyormuş ama nasıl , hangi şehrine gitmeliyim, nelere dikkat etmeliyim, Ukrayna halkı nasıl, ucuz mu, peki güvenilir mi, Türkleri seviyorlar mı, gece hayatı nasıl gibi sorulara yanıt verelim.
Ukrayna’ya Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler
Türkiye’deki insanların vizesiz olsa bile pasaportla gidebileceği yerler bulunmaktadır. Ancak pasaporta bile gerek olmadan gidilebilecek 3-4 ülke de bulunmaktadır. Yani sadece yeni kimlikle ülkeye giriş yapabileceğimiz ülkelerden biri Ukrayna’dır. Yeni kimlikle girebilirsiniz dediğime bakmayın. Öyle elinizi kolunuzu sallayarak girebileceğiniz bir yer değildir Lviv. Lviv’de uçaktan indikten sonra pasaport kontrolü kısmının hemen önünde bir form bulunur. Bu formu doldurup pasaport kontrolü sırasına giriyorsunuz. İlk kez Ukrayna ‘ya giriyorsanız sizi pasaport kontrolü sırasından alıp sorgu odasına davet edecekler. Hemen paniklemeyin bu tamamen bir prosedürdür. Size neden Ukrayna’ya geldiğinizi, nerede kalacağınızı, kaç gün kalacağınızı, Türkiye’de ne iş yaptığınızı vs. soruyorlar. Belki de en önemlisi Türkiye’de hangi şehirden geliyorsunuz diye soru sorulup önünüze Türkiye haritası konulabilir. Eğer Güneydoğu’dan geldiğinizi söylerseniz Ukrayna’ya sokulmadan Türkiye’ye geri gönderilme ihtimalinizi güçlendirirsiniz. Ukraynalılar nedendir bilmiyorum Güneydoğu’da yaşayan arkadaşlarımıza biraz ön yargılılar.
Ukrayna Avrupa Birliği’ne sınır olan bir ülke ve Ukrayna vatandaşları vize almadan Avrupa’ya gidebiliyor. Sanırım biraz da bu yüzden Türkiye’den gelen insanların bir kısmına zorluk çıkartıyorlar.
Ukrayna’ya giderken yanınızda günlük 40 Dolar olacak şekilde para götürmeniz gerekiyor. Üstelik kaç gün kalacaksanız ona 3 gün daha ekleyip o kadar para götürmelisiniz. Yani 3 gün Ukrayna’da kalmak için (3+3)x40$ = 240$ götürmeniz gerekiyor. Siz sormadan ben söyleyeyim kredi kartını kabul etmiyorlar.
Dönüş biletinizi ve kalacak yerinizi belgelemenizi istiyorlar. Özellikle dönüş biletini gösteremezseniz ülkeye alınmanız çok düşük bir ihtimal. Eğer pasaportunuz var ve diğer ülkelere gidip geldiyseniz bu anlattığım prosedürlerin çoğunu yaşamazsınız.
Ukrayna’nın vizesiz olması, üstelik kimlikle girilebiliniyor olması sizi yanılmasın. Ukrayna bağımsız bir devlet ve isterse sizi ülkeye almayabilir. Hiçbir ülkenin sizi topraklarına ayak bastırma zorunluluğu olmadığını unutmamak gerek.
Lviv güvenilir mi ?
Lvivliler sıcak kanlı insanlardır. Türklere alışkınlar ve ilgililer fakat malum sebeplerden ön yargılıdır. Nasıl biz ön yargılıysak onlar da ön yargılı olabilir değil mi? Yolda gördüğünüz birisine soru sorduğunuzda size var gücüyle yardım edecektir. Gerçekten misafirperver bir ırkın ülkesinde geziyorsunuz.
Mümkün olduğunca cebinizde fazla nakit bulundurmayın, telefonunuzu ve cüzdanınızı ulu orta yerlerde bırakmayın. Hemen hırsızlık çok mu diye sormadan cevap vereyim. Türkiye kadar değil. Hırsızlık vakası pek yaygın olmamakla beraber bazı ara sokak ve caddelerde şöyle bir dolandırıcılık sistemi var: Önünüzdeki bir kişi cüzdanını düşürür ve düşürdüğünü görürsünüz. Tabi yardımsever bir Türk hemen o kişiye seslenip cüzdanı vermek ister. Ama o kişi size içinden para almışsınız muamelesi yapar ve suçlar.
Havalimanın’dan Şehir Merkezine Ulaşım?
Havalimanı ile şehir merkezi arası yaklaşık 7 km mesafededir. Bu mesafeyi otobüsle yapabilirsiniz. Havalimanı içindeki “Novyi Terminal” inden kalkan 48 numaralı otobüs şehir merkezine gidiyor. Şehir merkezi için Rynok Meydanı durağında inmelisiniz. Yolculuk ücreti 7 UAH yani 1,5 TL. Bu otobüs için güncel bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Havalimanı ile şehir merkezi arasındaki en ucuz ulaşım aracı Trolleybus’tur. 5 UAH yani 1 TL karşılığı şehir merkezine gidebilirsiniz. 9 numaralı Trolleybus ile şehir merkezinde bulunan Ivan Franka Üniversitesi durağına kadar inip 2 dakika yürümeyle meydana ulaşıyorsunuz. Bu trolleybus için güncel bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Lviv’de Nerede Kalınır ?
Eğer tek gezitorsanız Hostel konaklaması daha ekonomik ve mantıklı olacaktır. Ancak birden fazla kişi iseniz Airbnb’den daire kiralamanız daha ucuz ve daha mantıklı olacaktır. Lviv büyük bir şehir olmadığı için her yeri yürüyerek gezebilirsiniz.
Lviv’de Ne Yenir ?
Doların 6,10 olduğu bu günlerde Lviv eskisi kadar ucuz değil maalesef. Bundan 2 sene önce 20 TL’ye steak et ve içecek yiyebildiğimizi hatırlayınca üzülüyorum. Lviv de hakim olarak et yemekleri vardır ve Avrupa şehirlerine göre de ucuzdur. Ukrayna denildiğinde çoğu kişinin aklına Kiev Tavuğu geliyor ancak Lviv’de bu Borshch isimli çorba oluyor. Tüketecek kişi et seviyorsa etli sevmiyorsa sebzeli yapılabiliyor. Hamur işi olarak üzerine ekşi bir krema dökülerek servis edilen Varenyky popüler bir yiyecek. Tatiliniz boyunca kahvaltı için Baczewski ve Wafjoy’u kullanabilirsiniz. Diğer yemekler için Mons Pius, Puzata Hata ve The First Lviv Restaurant’ı tercih edebilirsiniz.
Gece Hayatı
Lviv’in gece hayatı Türkiye’den buraya gelen insanların ana amacını oluşturuyor. Hizmet kalitesi yüksek Millennium Club iyi bir tercih olabilir. Mekan sadece Türklerden oluşmuyor yerel halk da bayağı ilgi gösteriyor. Bir Türk tarafından işletilen Metro Club da tercih edilebilir.
Gezilecek Yerler
Rinok (Pazar) Meydanı, Lviv National Academic Opera, Lviv Belediye Binası, Bernardine Kilisesi, St. George Kilisesi,Lviv High Castle Park, Lychakiv Mezarlığı gezilecek başlıca yerlerdir.